Wat is een gietvloer

Een gietvloer is een gladde kunststof vloerbedekking die in twee varianten bestaat, zowel de glanzende als de matte variant kunnen aangebracht worden. Naast de betonnen vloeren, is ook deze vorm - een vloer met de uitstraling van beton - populair. Hier zetten we nog enkele nuttige tips over gietvloeren alvorens u deze in huis laat leggen.

Gietvloer is een combinatie van kunstofharsen - meer bepaald epoxyhars - met kleurpigmenten en vulmiddelen. PU-gietvloeren worden gemaakt op basis van polyurethaan. Het zijn juist deze materialen die de eigenschap bezitten om tot een vlakke vloer te vloeien. Door deze eigenschap kan je dan weer verschillende kleuren aanbrengen. Door met allerlei materialen die je kan toevoegen te spelen, kan je verrassende en kleurrijke vloerontwerpen krijgen.

Omwille van het vloeiende effect, kan je gietvloer alleen maar benutten indien de ondervloer niet helt, zeer glad, vlak en droog is. Zoniet zal je altijd oneffenheden blijven zien, want de vloer is maar drie à vier millimeter dik. De beste ondervloer is uiteraard een betonvloer, doch er zijn meerdere mogelijkheden, zo is zelfs een tegelondervloer mits de nodige voorbewerkingen geschikt.

Voor een kunststofvloer heb je twee componenten nodig en deze worde ter plekke vermengd alvorens het materiaal direct op de vloer wordt gegoten. Het leggen van de vloer verloopt over meerdere dagen, aangezien deze uit meerdere lagen bestaat en je per laag toch wel rekening dient te houden met droogtijd van twaalf uur. Je hebt eerst een basislaag nodig, welke dient om het geheel waterpas te maken, te hechten en te egaliseren. Vervolgens worden meestal nog twee bijkomende lagen gegoten, waarin het gewenste kleur aangebracht is. Als laatste volgt uiteindelijk de topcoating. Aangezien het hier vakwerk betreft, kan je dit niet zelf doen.

Na het leggen zal de vloer in principe niet meer werken, doch leg je de gietvloer op een ondervloer die wel nog werkt, dan kan de gietvloer zelfs gaan scheuren. 

Gietvloeren hebben als voordeel dat ze over het algemeen naadloos, strak, slijtvast, geluiddempend, waterdicht en eenvoudig te onderhouden zijn. Met een dweil en gewoon schoonmaakmiddel kan je deze vloer perfect schoonmaken. Wel kan er een verschil in hardheid zijn. Een zachte gietvloer komt warmer en daardoor kindvriendelijker over. Alhoewel elke vloer gevoelig is voor krassen, is een goede gietvloer minder krasgevoelig. De kleurechtheid is afhankelijk van de gekozen kwaliteit. Kwalitatief betere gietvloeren zijn uiteraard wat duurder, doch hebben meer voordelen. Om zeker te zijn van een goede gietvloer kan je je best heel goed laten informeren en ga je best ook enkele modelwoningen bekijken om je ter plaatse van de verschillen te vergewissen.

Door steeds nieuwere technieken, kan je ongelooflijk veel effecten verwerken in je gietvloer en dit naast de vele kleurvarianten. Je hebt inmiddels gietvloeren met betonlook, met glitters erin verwerkt, etc ... Je kan er echter ook eigen dingen in laten verwerken, zoals (oude) munten, logo's, om het even wat. Alvorens dit effectief gegoten wordt, zal het een test ondergaan. Eens de test succesvol doorstaan, kan de gietvloer naar wens gegoten worden.

Wat kost nu een dergelijke gietvloer? Dit is afhankelijk van verschillende factoren, zoals de vloervariant, de ondervloer en uiteraard de oppervlakte. Hoe groter de oppervlakte, hoe goedkoper het geheel wordt. Een voorbeeld, voor een betonlookvloer betaal je projectmatig vanaf veertig Euro per vierkante meter. Om optimaal voorbereid te zijn, laat je je best goed informeren en bespreek je alles grondig op voorhand! 
 

Trefwoorden: