Meubel designers

Stefan Steenkist

Deze ontwerper studeerde aan de Design Academy te Eindhoven. Reeds in 1994, het jaar waarin hij afstudeerde, werd zijn examenwerk reeds opgemerkt tijdens een tentoonstelling in de Amsterdamse "Beurs van Berlage" en ook op de Internationale Meubelbeurs te Milaan, wat zeker geen kleintje is! Zijn ontwerpen ademen persoonlijkheid uit, stralen emotie uit en dat is net wat zijn ontwerpen eigenzinnig en zelfstandig maakt. Volgens Steenkist moeten meubelen mooi, functioneel, comfortabel en kwalitatief goed zijn.

Ludwig Mies van der Rohe

Ludwig Mies van der Rohe, geboren te Aken in het jaar 1886 als Ludwig Mies, signeerde vanaf het jaar 1910 al zijn ontwerpen onder de naam Ludwig Mies van der Rohe (waarbij van der Rohe de naam van zijn moeder was). Ludwig was de laatste directeur (1930-1933) van het alomgekende Bauhaus en staat alom gekend als het toonaangevende boegbeeld van het modernisme binnen de architectuur. In de jaren '20 ontwikkelde hij voornamelijk stalen buismeubelen, welke voor de massa bestemd waren.

Scholten & Baijings

Dit is een jong designers duo dat sinds 2000 samenwerkt. Het betreft Stefan Scholten en Carole Baijings. Hun werk kenmerkt zich terughoudendheid in de vormgeving enerzijds en het oog voor detail anderzijds. Het duo houdt zich zowel projectmatig bezig alsook met het ontwerpen van vrije modellen. Enkele van hun werken staan zelfs tentoongesteld in het Amsterdam Stedelijk Museum en het Centraal Museum te Utrecht. Vroeger maakte Stefan reeds deel uit van het bekende duo Copray en Scholten.

Roderick Vos

Het klinkt behoorlijk hightech - driedimensionaal vormgeven - en toch is at net wat Roderick Vos doet. Roderick maakt zijn prottypes liefst met de hand, waardoor hij reeds in een vroege creatieve fase in aanraking komt met alle aspecten van design. Van materiaalbehandeling tot productie. Zijn manier van werken is absoluut helemeaal anders dan deze van zijn generatiegenoten. Normaal begint men met een schets of tekening van het ontwerp.

Roderick begint slechts met een krabbel en begint vervolgens te "knutselen" aan driedimensionale prototypes op schaal 1 : 1 . De tekening wordt pas dan gemaakt wanneer het product "af" is. Roderick genoot zijn studie aan de Design Academy te Eindhoven. Hij had zijn eigen ontwerpbureau te Indonesië van 1990 tot 1996. Tot 2004 was hij nauw betrokken bij het Maupertuus in Groningen. Nu concentreert hij zich volledig op zijn eigen ontwerpstudio.

Jan des Bouvrie

Jan des Bouvrie genoot zijn opleiding aan de Rietveldacademie te Amsterdam. Na zijn opleiding begon hij te werken in de meubelzaak van zijn ouders. Ondertussen is hij de eigenaar van het toonaangevende interieurinstituut "Het Arsenaal" , wat overigens een eigen ontwerpstudio omvat. In de loop der jaren heeft Jan des Bouvrie meerdere prijzen ontvangen voor enkele van zijn ontwerpen. Zo heeft hij de Cultuurprijs van 1974 gewonnen, de Stijlprijs met de fauteuil 5470 F in 1990 en de Meubelprijs voor de zitmeubelserie 6430 in 1999. Dit is alvast de filosofie van Jan inzake meubelen: "Een meubel moet in de eerste plaats de mens dienen, het moet comfortabel zijn en je moet je er lekker in voelen."

Henk Vos

Deze ontwerper heeft interieurarchitectuur gestudeerd aan de academie voor Beeldende Kunsten te Amsterdam. Sinds 1963 leiden hij en zijn familie het toonaangevende interieurinstituut Maupertuus te Groningen. Belangrijk onderdeel van deze instelling is het bureau voor interieur-architectuur. De voornaamste opdrachtgevers zijn ondermeer KBB, het confectiecentrum van Amsterdam, de VNU en TNT. Men kan de ontwerpen van Henk herkennen door zijn eenvoudige, simpele vormen en de strakke lijnen. Henk's motto luidt niet voor niets: "Liever leeg dan lelijk". De meeste ontwerpen van Henk hebben een lange levensduur, enerzijds omwille van het gebruik van kwalitatief hoogstaande materialen, maar anderzijds ook door hun tijdloze schoonheid.