Barcelona stoel

De Barcelona-stoel van Ludwig Mies van der Rohe is één van zijn bekendste ontwerpen. In tegenstelling tot het feit dat zijn ontwerpen in de jaren '20 voor de menigte bedoeld was, ontstonden er van dit model oorspronkelijk slechts twee modellen. Deze waren speciaal ontworpen voor het Duitse paviljoen op de wereldtentoonstelling van 1929 te Barcelona. De stoel had als functie om het Spaans koninklijk echtpaar tijdens de openingsreceptie een zitplaats aan te bieden.

Deze stoel bestaat uit een stalen frame waarop twee witte kussens uit geitenleer lagen. Het frame met de manueel vastgelaste gekruiste poten in verchroomd staal doet denken aan de antieke vouwstoel, wat in de oudheid een echt statussymbool was. Ten tijde van de wereldtentoonstelling van 1929 was deze stoel ongelooflijk modern, maar werd wel ontvangen als het meest rationele en functionele ontwerp vanuit die tijd. Vandaag de dag oogt deze stoel nog steeds elegant en luxueus.

Het was Mies' opzet om op een nieuwe manier naar meubels te kijken en zodoende een andere benadering te ontwikkelen tegenover de alom heersende ambachtelijke traditie. Zijn ontwerpen deden in alles denken aan machines, industrie en techniek en gaven op die manier blijk van bewondering voor het amerikanisme, denk maar aan Henry Ford, de wolkenkrabbers en andere nieuwe mogelijkheden. Ironisch genoeg blijkt dat uitgerekend de Barcelona-stoel een product was dat via ambachtelijke technieken vervaardigd werd en waarvoor juist de traditionele materialen voor benodigd werden.